Woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs

Onze school besteedt veel aandacht aan woordenschat, maar ook ouders kunnen zelf een grote bijdrage leveren aan dit succes!
Wij noemen dat de ‘ouder-bonus’. Als school veel aandacht besteedt aan woordenschat en ouders doen dat ook, kunnen we samen uw kind de beste start geven!

Hoe doet OBS De Fonkel dat?

– Samenwerken met peuterspeelzaalwerk.
– In de kleuterklassen gebruiken we iedere dag de methode LOGO 3000. 
– In groepen 3, 4 en 5 worden leerkrachten ondersteund door een woordenschat-specialist.
– Onze lees-coördinator helpt de leerkrachten om aandacht te besteden aan leesplezier. Lezen is de beste manier om je woordenschat uit te breiden, dus als je daar plezier in hebt gaat het bijna vanzelf!
– In alle groepen wordt er gewerkt met standaard woordenschat-routines zoals ‘het woord van de dag’
– Voor de ouders van de groepen 1-2-3-4 is er de cursus ‘hoe leert mijn kind op school?’.
 

Wat kunnen ouders thuis doen?

– Lees uw kind voor! Het liefst in het Nederlands, maar als u dat niet goed beheerst is ook voorlezen in uw eigen taal belangrijk! Door voorlezen beleeft uw kind plezier aan boeken én het leert nieuwe woordjes. Nieuwe woordjes in een andere taal worden vanzelf ook in het Nederlands geleerd door uw kind!
– Kijk met uw kind naar Nederlandse televisieprogramma’s. Bijvoorbeeld het klokhuis of het jeugdjournaal.
– In de groepen 5-6-7-8 krijgen leerlingen een agenda waarin zij hun schoolwerk opschrijven. Via de agenda kunt u dus inzicht krijgen in schooltaken en uw kind daarbij ondersteunen.'
– Tot slot: ga met uw kind regelmatig naar de bibliotheek en zoek samen naar boeken die uw kind leuk vindt. Ook stripboeken, informatieboeken, luisterboeken helpen uw kind! 
 
Samen maken we het verschil!